Sommarfrukost!





Jag älskar rabarber! Så mycket gott man kan göra av denna lite sötsyrliga växt. Pajer, saft och sylt hör till favoriterna. En annan god och snabblagad delikates är rabarberkrämen. Jag gjorde krämen igår och den smakade precis så bra som jag mindes den! En riktig klassiker!

Har man inte rabarber brukar det finnas att köpa i affären för ett bra pris. Om de smakar som "svensk" rabarber törs jag inte lova, men det är säkerligen värt ett försök. Gör krämen ikväll och en underbar frukost kommer att vänta er imorgon!

Rabarberkräm:

1 liter rabarber
4 dl vatten
1-2 dl socker
3 msk potatismjöl

Skär rabarbern i cirka 1 cm breda skivor och häll i en kastrull. Tillsätt vattnet och sockret och låt koka på svag värme i cirka 10 minuter.

Gör en redning av potatismjölet och rör ned den i krämen. Låt koka upp och ställ den därefter åt sidan.

Tips: Smaka av krämen med kanel eller en vaniljstång. En kul variation som blir supergod!


Matjesilltårta



Sill, sill och ännu mer sill. Antar att det inte bara är jag som under helgen har ätit extrema mängder av denna fisk. Vissa älskar den, andra hatar den och själv tycker jag att den är fantastisk men i lagoma mängder. Kanske blev det lite sill över efter helgen? Gör en matjesilltårta på resterna!

Själv gjorde jag min tårta till midsommarbordet, men varför inte göra den idag istället? Den är supergod och jag lovar att alla som gillar sill kommer att älska den!

Matjesilltårta:


1 burk matjesill + 1,5 msk spad
1 rödlök
1 burk creme fraiche
1 burk kesella 10%
3 st gelatinblad
250 g karving
75 g smör
1 krm vitpeppar
Gräslök
Räkor


Smält smöret och låt svalna något. Kör karving i en matberedare tills den har smulats sönder helt. Klä en form med löstagbara kanter, cirka 25 cm diameter, i platsfolie. Blanda karvingen med smöret och tryck ut degen till en botten i formen. Ställ den därefter i kylskåp.

Låt matjesillen rinna av men kom ihåg att spara 1,5 msk av spadet. Finhacka därefter sillen och löken. Häll i en bunke och rör sedan ned creme fraichen och kesellan. Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite salt.

Låt gelatinbladen ligga cirka 5 minuter i kallt vatten och smält de sedan tillsammans med några matskedar vatten i en kastrull. Häll gelatinvattnet i matjesillblandningen och bred sedan ut röran över karvingen. Låt tårtan stå kallt i cirka 5 timmar eller över natten. Garnera med gräslök och räkor!


Tiramisu



Jag antar att ingen har missat det men imorgon är det som sagt midsommar. Det blir sill, lax och kanske slinker en och annan jordgubbe ned! Att kvällen kommer bli bra är förstås självklart och nu hoppas jag bara på att vädret håller i sig!

Det blir inget självklart "midsommarrecept! idag men däremot bjuder jag på en utav mina favoritefterrätter. En tiramisu! Självklart passar även denna ljuvlighet in på midsommarbordet och den går alldeles utmärkt att förbereda redan idag. Dekorera den med jordgubbar och genast blir den lite somrigare!

Tiramisu:
6-8 port

4 st ägg
500 g mascarpone
ca 20 savoiardikex
6 msk socker
3 dl starkt kaffe
1-2 msk amarettolikör el baylis
kakao
ev jordgubbar

Separera äggulan och vitan från varandra. Vispa gulan tillsammans med sockret till en luftig och ljus smet. Rör sedan ned osten och ställ därefter mascarponeblandningen åt sidan.

Vispa äggvitorna hårt, konsistensen ska bli som en marängsmet. Vänd sedan föriktigt ned smeten i mascarponeblandningen.

Häll kaffet i en djup skål och doppa sedan undersidan av savoiardikexen i kaffet. Fördela ut hälften av kexen i portionsformar och tillsätt sedan hälften av mascarponeblandningen. Gör sedan ett till lager med kexen och avsluta med mascarponen.

Ställ kallt i cika 5 timmar. Sikta över kakao vid servering och dekorera eventuellt med färska jordgubbar.


Ny dag, nya tag!

Idag har jag gjort något som jag inte har gjort på väldigt länge, jag har jobbat! Precis som de flesta av er, med största sannorlikhet gör, stämplade jag in 07.30 på jobbet. Lite ringrostig och ovan till en början, men det var en nöjd och glad johanna som cyklade hem efter dagens slut. Min arbetsmoral är just nu på topp och jag nästan längtar till morgondagen!

Dagens middag blev en pastagratäng. Receptet kommer ursrungligen från Tove och jag fick för 2 år sedan i Berlin äran att prova denna rätt. Jag fastnade och kan med säkerhet säga att den är supergod!

Kanske något för tisdagsmiddagen eller har ni redan andra planer för den?



Pastagratäng med tonfisk:

4 port

4 portioner pasta, tex penne
ca 300 g broccolibuketter
1 paprika
1 burk tonfisk
1 påse champinjonsoppa
1 lök
1,5 dl mjölk
2 dl ost
Salt & peppar

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt broccolin koka med de sista 4 minuterna. Hacka löken och bryn den i en stekpanna. Skär paprikan i små bitar. Blanda Pasta, löken och grönsakerna i en ugnsäkerforn.

Koka champinjonsoppan med cirka 4 dl vatten. Ställ från plattan och tillsätt mjölken. Häll champinjonblandningen i formen och rör om försiktigt. Grädda i ugenen på 225 grader i 15-20 minuter!

Falafelkväll





Kommer ett inlägg nu i all hast. Sitter i kollektivet och väntar på den kommande falafelkvällen som vår vän Abdulal bjuder på. Mer om kvällen kommer imorgon men för ikväll ska jag bjuda er på ett hummus recept som jag, med hjälp av abdulal, har fått äran att göra!

Eftersom vår arab är en erfaren hummusgörare och inte som vi andra behöver ett recept har han gjort denna hummus enbart på känsla. Mitt tips är att utgå från detta recept och sedan smaka av den själv för att få den perfekta smaken! Sedan: Ät njut och känn smaken från mellanösten!

Hummus:

1 burk kikärtor
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk tahini, sesampaste
0,5 citron
Salt & peppar

Skölj kikärtorna och låt rinna av väl. Sätt sedan kikärtorna i en mixer och tillsätt sedan olivoljan, tahinin och saften av den halva citronen. Smaka av med pressad vitlök, salt och peppar. Mixa väl och låt sedan stå någon timme innan servering!


Lunch



Här kommer receptet på gårdagens lunch som jag och tove avnjöt på vår balkong. Eftersom det bara var en lunch kände vi för något lättare och då fick det bli en sallad. Jag älskar att man kan komponera ihop sina egna favoritsallader och använda precis allt vad man tycker är gott i! Nedan följer receptet på min och Toves sallad, men vad hade ni valt för ingredienser i eran?

Bulgursallad:
4 port

4 port bulgur
1 pkt baby spenat
1 paprika
3 tomater
2 avokadon
1 burk kräftstjärtar
1 citron
Salt & peppar

Sparris
vitlök


Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen. Skär paprikan, tomaterna och avokadon i mindre bitar och sätt grönsakerna i en skål. Tillsätt därefter bulgurn, spenaten och kräftstjärtarna. Pressa saften av halva cirtonen över salladen och rör sedan om försiktigt. Den andra halvan skärs till klyftor och används sedan som dekoration i salladen.

Stek sparrisen under några minuter med den pressade vitlöken. Fördela sparrisen över salladen och smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera!

Om man vill lyxa till salladen lite extra kan man tex tillsätta cashewnötter och en finhackad färsk chili. Annars är den jätte god precis som den är och den passar utmärkt nu under de varma sommarmånaderna!

Två favoriter


Under gårdagen bjöds jag på två riktigt goda smakupplevelser, den ena stod min pappa för och den andra stod jag själv för. Pappa bjöd på en torrköttssoppa och för den som ännu inte har smakat det ska jag göra en kort beskrivning om vad det faktiskt är: Det är en risgrynsgvälling med torrköttsbitar i. Receptet är det nog enbart pappa som besitter och jag ska inte göra några gissningar om hur den tillagas, men om ni någongång får chansen; prova! Fast kan nog vara värt att nämna: De som provar denna soppa i vuxenålder brukar oftast visa en viss skeptis mot den, men för mig och min familj är detta en underbar smakupplevelse!

Den andra läckerheten var min egengjorda ananaspaj. Tidigare inlägg på bloggen har kretsat kring enkelhet och även denna paj passar in i den kategorin. Den tar bara 10 minuter att röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen! Ingen mästerkock krävs och jag lovar att det blir en succe, som sanna sa: den smakar lite som en cheescake och jag älskar det! Jag och sanna är överens om den saken, den här pajen är supergod och jag hoppas att fler ska få njuta av den!

Ananaspaj:


1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150g smör

400g krossad ananas
2 dl creme fraiche
0,5 dl socker
1 ägg


Smält smöret och blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och arbeta ihop degen till en fin massa. Tryck ut degen i en ugnssäker form, cirka 25 cm diameter.

Låt den krossade ananasen rinna av något och rör sedan ihop den med creme fraiche, socker och ägg. Fördela blandningen i pajskalet och grädda pajen på 175 grader i 40 minuter. Låt svalna.

Pajen är jätte god att äta precis som den är, men vill man lyxa till det något passar det väldigt bra att servera den med glass eller lättvispad grädde.



Thailändskt på svenska

Nej, jag blir inte less på curry. Jag åt det igår och ja, jag kunde inte låta bli att äta det idag igen. Inte bara en gång utan tillochmed två, råkade nämligen slinka ned lite curry även till lunchen. Vågar nog påstå att de flesta gillar curry och att jag dessutom inte är ensam om att gilla dessa asieninspirerande maträtter. De är underbara!

Eftersom fler enkla recept har utlåvats på bloggen, så fick även den här middagen gå i enkelhetens tecken. Grytan är inte speciellt tidskrävande och alla ingredienser hittas på konsum. Det smakar asiatiskt på svenskt vis och jag kan minst sagt säga att jag gillar det!



Kokosgryta med curry:
4 port

2 kycklingfileer
1 påse wokade grönsaker
1 burk kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
2 tsk röd currypasta
1 msk sweet chilisås
0,5-1 tsk sambal oelek
Skalet av en lime + saften av en halv
Salt & peppar

Dela kycklingen i medelstora bitar och stek den tillsammans med limeskalet och den pressade vitlöken. Salta och peppra. När kycklingen är genomstekt tillsätts grönsakerna. Woka på hög värme under några minuter och tillsätt därefter kokosmjölken.

Krydda grytan med curry, chilisås, limesaft och sambal oelek. Smaka av med salt och peppar och låt sedan grytan koka i cirka 10 minuter. Servera den till ris!

Curry, curry!



Nu var det söndag igen och som vanligt gick även denna helg snabbt. Fredagen spenderades på en inflyttningsfest och igår, när man var lagomt bakis, blev det en dag i stugan. Det var inte någon märkvärdig helg men den var precis som en helg ska vara. Galen men samtidigt lugn..

Till middag idag lagade vi heta räkor, en riktig klassiker i vårt kök och jag har svårt att tro att jag någonsin kommer att bli less på denna maträtt! Det är räkor, curry och smakerna är alldeles ljuvliga! Vill man göra en enklare variant kan man istället göra av räkor, gul lök, paprika, vitlök, creme fraiche, krossade tomater och så givetvis även med curry!

Heta räkor:
4 port

500g räkor
1 paprika
2 morötter
1 gul lök
1 purjolåk
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
3 msk sweet chilisås
2 dl creme fraiche
Salt och peppar

Skala och hacka löken. Skiva purjolöken, morötterna och paprikan. Stek grönsakerna och löken i olja tillsammans med curry och vitlök.

Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén och creme fraichen. Smaka av med salt, peppar, sweet chilisås och eventuellt lite mer curry. Servera grytan till ris eller bulgur!


Billigt, gott och enkelt!

Har kommit förfrågningar om lite enklare recept till bloggen och självklart tänker jag inte göra er besvikna: dagens recept blir en broccolisoppa! Det är inte bara enkelt utan också både billigt och nyttigt. Broccoli innehåller tex rikligt med c-vitaminer och antioxidanter, vilket vi självklart vill få i oss! Mitt tips är att alltid ha hemma broccoli, det passar nämligen perfekt till soppor och pajer! Jag brukar också ofta använda broccoli i grytor, kött är ju som sagt dyrt och då passar det bra att dryga ut med denna billiga och goda grönsak!

Däremot hände en liten miss när jag lagade soppan igår, det skedde nämligen en STOR olycka i vårt kök. Jag hade precis kokat upp broccolin med vatten och skulle därefter mixa soppan, men (ett stort MEN) så kan man inte mixa kokande vatten och självklart tänkte inte jag på det. Locket på mixern flög upp, det sprutade runt grön gegga i köket och jag brände mig rejält på det kokande vattnet. Vilket inte var speciellt roligt, men jag lärde mig en läxa och jag kommer garanterat inte göra om samma misstag igen...

Efter att jag städat upp i köket gjorde jag ett nytt försök med soppan och den här gången skedde inga missöden. Den blev jätte god och jag hoppas att fler kommer att prova den! :)



Broccolisoppa:

500 g fryst broccoli
12 dl vatten
2 kyckling- eller grönsaksbuljonger
1 gul lök
1 vitlök
1 msk frysta eller färska kryddor som tex basilika, persilja, timjan
Några droppar citronsaft
Mjöl till redning
Salt & peppar


Hacka löken och vitlöken och bryn den i en stekpanna. Dela eventuellt broccolin i mindre bitar och koka sedan upp den med cirka 5 dl vatten. Tillsätt det övriga vattnet och låt sedan soppan ljummna av. Mixa därefter soppan i en mixer och häll den sedan tillbak i kastrullen.

Koka upp soppan och tillsätt buljongen. Smaka av med kryddorna och låt den sjuda i 10 minuter. Gör eventuellt en redning för att få soppans konsistens tjockare.

Fetaoströra:
100 g fetaost
1 dl creme fraiche
Salt & peppar

Mosa fetaosten och blanda den med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

Det fantastiska brödet





Det här brödet är väldigt enkelt att göra. Du rör ihop ingredienserna, låter det jäsa och sedan in i ugnen! Inte svårare än så och dessutom blir resultatet jätte bra. Ett supergott bröd!

Jag ska äta mitt bröd till en broccolisoppa ikväll, men varför inte baka det först imorgon och servera det lagomt till middagen? Fast om jag själv fick välja, skulle det inte vara helt fel att på lördagsmorgonen vakna upp med ett rykande färskt bröd...

5 dl vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
ca 13 dl vetemjöl (eller 2 dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl)

Blanda jästen med det ljummna vattnet (37 grader) i en bunke. Tillsätt mjölk, salt och honung. Rör därefter ned mjölet och knåda degen ordentligt. Låt degen jäsa under duk i 1,5-2 timmar.

Mjöla en ugnsäker plåt och forma degen till två limpor. Grädda i ugnen på 225 grader i 25 -30 minuter.

Storkok på Porsön





Blir ett kort inlägg nu, insåg precis att klockan var mer än vad jag trodde...

Nåväl, idag var jag på inflyttningslunch i det nybildade kollektivet på Porsön. Tillsammans lagade vi färsbiffar med fetaost och till det åt vi en hemmagjord potatisgratäng. Inte varje måndag man äter sådan lyx!
Som ni ser på bilderna är det inte några färsbiffar som grillas, men eftersom jag och Yichu drog ut på besöket, så hann vi med 2 grillningar under dagen. Även Sanna lyxade till det och hon avnjöt en flintastek med bakpotatis till middag! Jag menar, vem vill inte grilla nu när sommaren äntligen har kommit?

Dagens recept blir en rotfruktsallad som jag och Martin lagade i helgen. Kom nämligen att tänka på den nu när temat för dagen var grillning. Den här salladen är enkel all göra och den kan varieras utifrån de ingredienser man har hemma

Rofruktssallad:

Rödbetor
Morötter
Potatis
Paprika
Rödlök
Ruccolasallad
Avokado
Fetaost
Svarta oliver


Dela rotfrukterna i stora bitar och fördela dem sedan på en oljad plåt. Rosta i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter. Skär upp paprikan och löken. Sätt in i ugnen när cirka 10-15 minuter av tiden återstår.

Tag ut och blanda rotfrukterna med ruccolan, fetaosten, avokadon och oliverna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite olivolja.


Middagsbjudning

Igår var vi bjudna på "fin" middag hos Frida. Det var dresscode med klänning och kostym. Finkläder i all ära, men kanske var det inte världens hitt att sedan gå på krogen med långkjol... Det var inte bara vår klädsel som tillhörde eliten, utan även middagen var i världsklass! Fridas kökskunskaper var minst sagt förvånande och en helt ny sida av vår vän visades.





Till förrätt serverade frida en skagenröra på toast. Huvudrätten var den mycket omtalade fläskfilen och även vår värdinnas absoluta favoriträtt! Efterrätten stod jag och martin för och trots det något kyliga sommarvädret styrdes våra tankar mot något läskande och vi bjöd på en glass till kaffet. En hemmagjord rabarberglass! Tacka vet jag den underbara rabarberpajen, men lite nytänk går alltid hem och glassen är en klar favorit! Rekomenderas!

Fin middagen blev kanske inte "så" fin mot slutet. Fyllehistorierna blev fler, vintörsten blev ett faktum och bortblåst var de städade förtimmarna. Salongsberusad njaa... Men kvällen var grym och kan inte annat än att tacka vår värdinna för den underbara middagen :)






Rabarberglass:
10 port

1 liter rabarber
1 vaniljstång
4 dl socker
0,5 dl vatten

4 ägg
3 dl vispgrädde
3 dl turkiskyoghurt

Skär rabarbern i 2-3 cm stora bitar. Dela sedan vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka rabarbern med den utskrapade vaniljstången och fröna. Tillsätt socker och vatten och låt koka i 30 minuter. Kompotten är klar när rabarbern har kokat sönder. Låt kallna.

Separera äggen utan att det kommer någon gula i vitan. Vispa äggulorna krämigt och vänd sedan ihop den med den kalla rabarberkompotten.

Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Vispa grädden och blanda med youghurten. Blanda sedan gräddyoghurten med kompotten och vänd försiktigt ned äggvitorna i blandningen. Häll i skål och ställ i frysen i 3-4 timmar. Servera med färska jordgubbar, ät och njut av sommarens smaker!

3 sorters kakor

Det här inlägget skulle egentligen skrivits i början av veckan, men tyvärr har jag inte haft något internet så det får bli nu istället. Tycks börja bli en vana att bara blogga var tredje dag, vissa saker rår man inte på men kanske vore det på sin plats med en skärpning??

Hur som helst, i tisdags var jag på tacomiddag hos Amanda och mitt uppdrag var att göra en efterrätt. Eftersom jag ändå hade tänkt att baka, men för dagen var lite lat, gjorde jag istället olika sorters kakor på en och samma deg! Resultatet av min bakdag blev dumlekakor, syltkakor och slutligen minipajer till efterrätt. Men varför inte prova helt nya kombinationer och istället för tre sorters kakor göra sju?







Grunddeg:

2,5 dl vetemjöl
0.75 dl florsocker
100 g smör


Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser. Lägg in degen i plastfolie och låt den sedan "vila" i cirka 30 minuter i kylskåp.

Dumlekakor:
Grunddeg
1 påse dumle


Sätt degen i små pappersformar. Tryck försiktigt ned en dumle i varje kaka. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter.

Syltkakor:
Grunddeg
Sylt


På samma sätt som dumlekakorna fördelas degen jämt i små formar. Gör ett litet hål i varje kaka och fyll sedan upp med sylten. Grädda på 175 grader i 10 minuter.

Minipajer:
Grunddeg
1 burk kesella vanilj
Saften från en halv lime
Jordgubbar till dekoration


När jag gjorde dessa pajer använde jag en muffinsplåt, men självklart kan man även använda vanliga pappersformar till pajerna.

Smöra och tryck ut degen i formarna. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Tag ut och låt svalna något. Lossa sedan försiktigt pajskalen från formarna.

Blanda kesellan med limen och bred ut i de kalla pajskalen. Avsluta med jordgubbarna.




Lasagne

Igår var det martin som lagade middag och då fick det bli en lasagne! Grundreceptet är precis som ett vanligt men martin, gärna även kallad för mästerkocken, valde att experimentera lite och ta smakerna ännu ett steg. Kanske inte revolutionerande, men eftersom jag i princip har köpt mig en årsförbrukning av färska champinjoner gjorde vi en lasagne med svampsmak! Vilket även blev väldigt lyckat!

Angående dessa svampar, kan jag tipsa er andra som också har en förkärlek till champinjoner: de säljs för enbart 5 kr kilot på Willys! Spring innan det är för sent, köp, ät och de ni inte hinner äta upp, frys! Eller så är man förståndig och inser att svamp inte heller är speciellt dyrt vid normalpris... Nåvläl, lasagnen var som sagt jätte god. Laga den och njut sedan av detta italienska mästerverk!




Lasagne:

4 pers

Färska lasagneplattor

ostsås med svamp:
6-7 dl mjölk
2 dl ost
200 g champinjoner
1 svampbuljongtärning
Vetemjöl till redning
Ev. soja för färgens skull
Salt & peppar


Köttfärsröra:
400 g köttfärs
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
Oregano
Basilika
Salt & peppar

1 dl riven ost till garnering


Hacka löken och fräs den tillsammans med vitlöken och köttfärsen. Tillsätt tomaterna och smaka av med kryddblandningen. Låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Skiva och bryn champinjonerna. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Smula ned buljongen och osten. Smaka av med salt och peppar. Låt sedan koka i 5-10 minuter. Tillsätt eventuellt sojan och redningen.

Varva lasagneplattorna med köttfärsen och såsen i en form. Avsluta med ostsåsen och strö sedan den rivna osten över. Grädda på 200 grader tills lasagnen fått en fin färg. Servera med en sallad eller rivna morötter.


RSS 2.0