Mexikanska smaker..




Egentligen är jag ingen stor fantast av tacopajer, eller någon annan mat med tacokrydda, men den här pajen är ljuvlig och jag älskar den! Nästan att den kan klassas som en utav mina absoluta favoritpajer. Den är så god!

Pajen är perfekt att ta med sig i lunchlådan och om jag ska vara helt ärlig smakar den som bäst när den fått stå till sig. Smakerna kommer fram och creme fraichen blir super krämig! Kanske något att göra storkok på?

Tacopaj:

Botten:
4 dl vetemjöl
75 g smält smör
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
3 tsk bakpulver

Fyllning 1:
250 g köttfärs
0,5 burk krossade tomater
1 påse tacokrydda
1-2 vitlökar

Fyllning 2:
1 burk creme fraiche
0,5 dl majonäs
1-2 dl riven ost
Salt & peppar

botten: Blanda ihop alla ingredienser och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter på 225 grader.

Fyllning 1: Stek köttfärsen och blanda ned tacokryddan enligt anvisningarna på kryddpåsen. Pressa ned vitlöken och rör sedan ned de krossade tomaterna.

Fyllning 2: Blanda creme fraiche, majonäs, salt och peppar. Spara osten till garnering.

Häll först ned fyllning 1 i det förgräddade pajskalet och därefter fyllning 2. Strö över den rivna osten och grädda pajen i cirka 30 minuter eller tills den har fått en fin färg. Låt pajen stå i minst en kvart innan den äts och servera den  gärna tillsammans med en sallad!

¡Buen provecho!

Sommarmat

 

De senaste dagarnas väder är knappast något man kan klaga på. Solen har gassat och för mig känns det som om sommaren äntligen är här. Förvisso är redan mer än halva sommaren förbi, men detta lilla faktum tycker jag vi med gott samvete kan bortse ifrån. Sommaren är här och den ska vi njuta av!

En sallad är något som passar utmärkt att äta under dessa varma sommardagar. Det är fräscht och mättar precis lagomt mycket i värmen. Min sallad blev en lite lyxigare variant, men ibland får man unna sig något extra och då är den här salladen en favorit!

Sommarens potatissallad:

Potatis
Gravadlax
Räkor
Fetaost
Bladspenat
Purjolök
Tomat
Citron
Olivolja
Salt & peppar

Koka potatisen, låt den svalna och skiva den sedan i bitar. Hacka grönsakerna och blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt, peppar, olivolja och citronsaft. dekorera med citronskivor och räkor!


Onsdag och vardag...




Idag bjuds det på riktig husmanskost. Det var över en vecka sedan jag bloggade sist och kanske hade ni förväntat er något lite lyxigare, men som ordspråket lyder: även solen har fläckar. Allt som serveras på tallriken är inte gjort för en kung utan självklart slinker även vardagsmaten ner. Faktum är att ugnstekt falukorv betraktas som en lyxsvara i vårt kök just nu. Sena kvällar på jobbet och en knaper ekonomi har lett till att veckans måltider ihuvudsak har bestått av smörgåsar. Smörgåsar i all ära, men igår serverades det riktig mat och jag vågar nog påstå att falukorven satt mycket bättre i magen!

Ugnstekt falukorv:

Korv
Ost
Ketchup
Senap


Ta av skinnet från korven och skär sedan djupa snitt över hela falukorven. Fördela ut ketchup och senap i snitten. Avsluta med 1-2 ostskivor i varje jack. Stek korven i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter eller tills den fått en fin färg.

Servera korven med hemmagjort potatismos, ketchup, senap och eventuellt lite bostongurka på sidan. Inte heller brysselkålen får glömmas, den är en självklarhet till korven!

Smaklig måltid!

6 juli




Jag ska baka en tårta med jorgubbar på
och mitt i tårtan ska namnskylten stå,
sen ska jag duka fint ut i hagen
och fira Martin på födelsedagen!


Ja, idag fyller Martin år och självklart fick han en tårta på sin bemärkelsedag. En chokladtårta! Önskad av födelsedagsbarnet och jag tror knappast att den gjorde honom besviken. Den är underbart god! Däremot ska jag inte ta åt mig äran för receptet. Det kommer nämligen från Micka, så det är henne vi ska tacka för denna läckerhet. Det är min favorittårta och jag hoppas att även ni andra ska få äran att smaka den! Vem är det som står näst på tur att fylla år?

Chokladtårta:

Botten:
1 dl socker
2 ägg
150 g smör, rumsvarmt
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vanilinsocker
1 dl kakao
1 dl socker
3 dl mjölk

Fyllning:
2,5 dl grädde
2 bananer

Glasyr:
75 g smör
0,5 dl socker
60 g mörkchoklad
2 msk mjölk

Botten: Vispa ihop socker och ägg i en bunke. Tillsätt det rumsvarma smöret och rör om väl. Blanda mjölk, socker och kakao i en kastrull och låt det koka upp. Häll ned chokladmjölken i bunken och blanda därefter ned mjöl, bakpulver och vanilinsocker. Häll smeten i en smörad form med löstagbara kanter, ca 25 cm diameter. Grädda kakan i ugnen på 175 grader i 40 minuter. Låt svalna.

Glasyr:
Låt alla ingredienser till glasyren koka upp i en kastrull och låt den sedan svalna något.

Vispa grädden och skiva bananerna. Dela tårtan i två delar och bre sedan ut fyllningen. Tillsätt glasyren på det översta lagret och fördela den jämt över tårtan. Dekorera med jordgubbar!


Smör till grillat

Jag vet, jag har varit dålig på att uppdatera här under de senaste veckorna. Jag har börjat jobba och utomhus skiner solen som aldrig förr, det känns med andra ord inte speciellt lockande att sitta här instängd vid datorn. Tillsvidare får ni nöja er med färre uppdateringar, men så snart jag har kommit in i "jobbrutinerna" och när värdret har blivit sämre så lovar jag på en bättring. Fast tror alla här prioriterar fint väder gentemot fler inlägg, eller?

När solen skiner tänds många grillar och därför blir dagens recept något som passar utmärkt till kött, nämligen VITLÖKSSMÖR. Ja, det finns att köpa i affären men om ni aldrig har provat att göra erat eget så rekomenderar jag starkt att göra det. Så mycket godare och det kommer bli svårt att byta tillbaka till köpes. Jag lovar, prova själv så får ni se!






Vitlökssmör:

Vitlök
Smör
Persilja
Salt & peppar

Blanda ihop alla ingredienser efter smak och låt smöret stå en stund innan servering.

RSS 2.0