Helg



Den här helgen har minst sagt varit i det matigaste laget. Jag har ätit, frossat och återigen ätit... Den inleddes med ett restaurangbesök på waldorf. Lördagen tillbringades i stugan och där följdes helgen upp med ännu mer mat och även vissa kökssysslor tillkom. Menyn bestod av pappas egenfiskade öring, tilltugg i form av grillspett och sparris, hemmbakat bröd och självklart även någon sötsak. Antar att ingen undkom det, men igår var det som sagt morsdag och dagen till ära bakade jag en marängtårta som bjöds till kaffet.





Förutom pappas öring, fick jag under helgen två nya favoriter som absolut ska lagas igen. Det var sparrisen med den lufttorkade skinkan och sedan var det saffransaiolin. Sparrisen var jätte lätt att göra. Jag lindade bara in den i skinkan och sedan hade jag den på grillen under några minuter. Har man färsk sparris ska man alltid skära bort den nedersta delen, den är nämligen väldigt träig både till smaken och konsistensen...
Under försommaren har sparrisen blivit lite av en klassiker i vårt kök och benämningen "vårens delikatess" är den minst sagt välförtjänt av! Den smakar underbart och passar till det mesta!

Det var första gången jag gjorde en saffransaioli och receptet hittade jag i Morberg grillar. Den var tämligen enkel att göra och man behövde trotsallt inte vara en mästerkock för att lyckas, smaken blev ändå helt ljuvlig! Såsen passar utmärkt till både fisk och skaldjur och ja, den smälta i munnen och jag fann mig en ny favorit! Klart något som sa göras igen!

saffransaioli:
4 pers

2 äggulor
2,5 dl olja, gärna med en neutral smak
2-3 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
Salt & peppar

Pressa vitlöksklyftorna och rör ned gulorna. Tillsätt oljan droppvis under konstant omröring. Detta är mycket viktigt för annars kommer inte aiolin få dess rätta konsistens! Även oljan och äggen måste ha samma temperatur annars skär sig såsen. Smaka av med saffran, salt och peppar. Låt aiolin stå i någon timme och rör om precis innan servering. 

Bon appétit!


Hemmagjord müssli och en kasslerlåda





Hade egentligen tänkt blogga igår, men kvällen blev sen och efter att ha sett paranormal activity var jag inte speciellt lockad av att sitta själv i mörkret....

Istället skrivs det idag och eftersom det var några dagar sedan sist bjuds det på två recept! Först blir det den hemmagjorda müsslin men även tisdagens kasslerlåda är värd att nämnas. Den var så god! Dessutom kommer receptet ursprungligen från Martins farmor och som uttrycket lyder: gammal är vis och innebär inte det att man även besitter kunskapen att lyckas i köket?

Även müsslin har sina speciella familjeband och från början var det min faster som gjorde den. Inte långt senare anammade min pappa seden och nu hör den till vardagen hos familjen Karlenius.
Müsslin är väldigt enkel att göra och den är inte heller speciellt tidskrävande. Däremot är ingredienserna lite dyrare, men de räcker till flera satser och i slutändan blir det trotsallt billigare än köpes.

Müssli
5 dl havregryn
2 dl sesamfrön
1,5 dl linfrön
3 dl solrosfrön
3 dl grovhackad sötmandel
1-2 dl flytande honung
1 dl majsolja

Rör samman alla ingredienser och fördela blandningen på en ugnsplåt. Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.

Tag ut plåten och häll müsslin på ett bakplåtspapper. Rör om försiktigt och dela sedan de större bitarna. Låt kallna. Müsslin är jätte god redan som den är, men man kan även tillsätta tex torkadfrukt och göra sin egna favoritblandning!



Kasslerlådan är väldigt enkel att göra och den sköter sig nästan helt själv i ugnen. Dessutom kan den varieras och champinjoner och paprika är exempel som passar utmärkt i. Vill man ha en nyttigare variant kan grädden halveras och istället drygar man ut såsen med mjölk.

Farmor Wäpplings kasslerlåda:
4 pers

400g kassler
2-3 äpplen eller en burk ananas
1 gul lök
3 dl matlagningsgrädde
2 msk franska örter
2 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
salt & peppar

Hacka löken och lägg den i botten på en ugnssäker form med höga kanter. Skala äpplet och ta bort kärnhuset. Skiva det sedan i ringar och fördela den över löken. Skiva kasslern och lägg den överst i formen.

Blanda samman grädden, dijonsenapen, örterna och de presseda vitlöksklyftorna. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kasslerlådan och grädda den sedan i 20-30 minuter på 200 grader.

Servera med ris eller potatis!



Julie & Julia



Blir inte riktigt klok på det här med bloggandet. Hade precis skrivit drygt hälften av inlägget och plötsligt försvinner allt! Måttligt irriterad och med motivationen i botten ska jag nu bita ihop och börja om igen...

Hur som helst, igår såg jag Julie & Julia. Är knappast den första som har sett filmen, men med tanke på dess innehåll ska den självklart nämnas här!
Berättelsen handlar om två verklighetsbaserade livsöden som i filmen vävs samman parallellt med varandra. Det är Julia Child, 50-tals kocken som med hennes kokböcker sägs ha förändrat den amerikanska matkulturen. Sedan är det Julie, New York tjejen som skapar en matblogg om, just det, Julia Child. Hon ska på ett år laga drygt 500 recept från Julias kokbok...

Filmen var medryckande, lättsinnig och leendet på läpparna fanns alltid där. Inte minst gör Meryl Streep en fantastisk gestaltning av Julia Child. Hon är levande, förvånande och inte minst: sprudlande av energi och fylld med livsglädje. Det är fantastiska maträtter och jag kan inte låta bli att önska att jag var i någon av dessa Juliors kläder. Varför kom inte jag på den geniala idén att göra en matblogg utifrån en annan kvinnas kokbok?

Underbara chokladmuffins









Idag bjöds det på fika här hemma i lägenheten. Gästerna var mina tidigare grannar från mjölkudden och eftersom både Ingrid och Helena är laktosintolleranta fick det bli ett mjölkfritt kalas.

Nedan följer receptet på dessa chokladiga muffins. Dock har jag skrivit det utifrån dess vanliga recept, men självklart går det lika bra att använda mjölkfria ingredienser.

Choklad muffins:

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vanillinsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Glasyr:
40 g rumstempererat smör
3,5 dl florsocker
1 tsk vanillinsocker
70 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
2 msk kakao

Smält smöret och rör ihop alla muffinsingredienser. Grädda i ugn på 175 grader i cirka 15-20 minuter, prova med en sticka för att se om de är klara. Ta ut och låt svalna.

Blanda alla ingredienser till glasyren och fördela den jämt över de kalla muffinsarna.



Lördag och en snabb uppdatering

Har varit lite på latsidan med bloggen de senaste dygnet och tyvärr blir även detta inlägg något kortfattat. Jag och martin har precis blivit klara med förberedelserna till middagen. Nu är det bara 30 minuter i ugn och sedan är det äntligen mat!! Kvällens vin heter el molino och det är en medelkraftigt spansk rioja från 2006. Hoppas det kommer passa bra till maten, men om inte annat är det alldeles utmärkt nu medans vi väntar...




Till middagen idag blir det marinerade revbensspjäll i ugn och det ska serveras med en hemmagjord potatisgratäng. Det luktar fantastiskt och jag kan bara hoppas på att smaken blir den samma!

Recept till 2 personer

Potatisgratäng:


4 medelstora potatisar
2 dl creme fraiche
5 cm purjolök
0,5-1 dl lagrad ost

2 msk persilja, gärna färsk men fryst går också bra.
Salt & peppar


Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg de i en ugnssäker form och tillsätt sedan creme fraichen och kryddorna. Blanda.

Sätt ugnen på 200 grader och grädda i cirka 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en fin färg. När gratängen börjar bli klar strös osten på.




Danskt rågbröd




Har nu provat första receptet i min nya elle tidning och till premiären fick det bli brödbakning! Det här brödet tar lite längre tid att göra, men det är däremot inte speciellt svårt och som klyschan lyder: den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

I grundreceptet var det hela rågkärnor, men eftersom jag inte hittade det på varken willys eller kvantum fick det bli rågkross istället. Om man trots det skulle hitta rågkärnor, så ska det vara 4 dl istället för 2,5 dl.
Även med spiskumminen minskade jag mängden, egentligen ska det vara 0,75 dl men jag valde att ta knappa 0,5 dl. Detta är självklart en smaksak, men om jag gör brödet igen skulle jag minska mängden ytterligare och kanske bara ha runt 1 matsked. Ni får helt enkelt prova er fram och se vad som passar ert tycke och smak bäst!

Rågbröd

Dag 1:
2,5 dl rågkross
3 dl solrosfrön
0,75 dl linfrön
0,5 dl mald spiskummin
2 msk salt
5 dl vatten (kokande)

Dag 2:
5 dl vatten (ljummet)
60 g jäst
2 dl mörk brödsirap
10 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl

Dag 1:
Lägg alla ingredienser i en bunke och häll över det kokande vattnet. Rör om och sätt sedan plastfolie över skålen. Låt stå över natten.

Dag 2:
Lös upp jästen i det ljummna vattnet (37 grader) och blanda sedan ihop de övriga ingredienserna med gårdagens. Kör degen på medelhög hastighet i en matberedare under cirka 30 minuter eller arbeta den förhand i 40-50 minuter med en träslev.

Olja och mjöla två formar(13x30cm). Fördela smeten jämt i formarna och strö sedan mjöl över dem. Låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader och när bröden ställs in sänker man värmen till 210 grader. Grädda brödet i cirka 90 minuter, men var uppmärksam: om ytan på brödet börjar brännas måste man täcka den med ungsfolie.

Brödet bör inte ätas samma dag som det bakas, det måste nämligen få vila. Provsmakningen får man vänta med, istället får man avnjuta brödet till morgondagens frukost!


Överraskning i postlådan och ett middagstips




Äntligen har min prenumation på elles mat och vin kommit! Trodde ett tag att det hade blivit något fel i min beställning, men så igår damp en trevlig överraskning ner i brevlådan. Bläddrade igenom den ute i solskenet och den var klart över förväntan. Jag har tidigare ibland köpt matmagasinet, vilket också är en bra tidning, men elle var bättre. Visserligen innehåller den inte lika många recept, men däremot har tidningen en jätte fin design och artiklarna kändes mer välgjorda. Nu väntar jag bara på att få prova något utav recepten!

Gårdagens middag blev en spenatsoppa som åts ute på vår balkong. Denna klassiska soppa var från början ingen favorit för mig. Bilderna av detta gröna ihopkok där äggen flöt runt likt båtar, var inte tilltalande. Det var ingen vacker syn för mina femåriga ögon och det dröjde länge innan jag vågade smaka den igen. Nu däremot serveras den ofta på middagsbordet och jag tycker tillochmed att den är god!

Om det är någon där hemma som har ett sopprecept, hade jag blivit jätte glad om du hade velat dela med dig till mig! :)

Spenatsoppa:

1 paket spenat ( ca 450 g)
12 dl vatten
1 gullök
1 dl creme fraiche
1 msk mjöl till redning
1 grönsaks- eller kycklingbuljong
Salt & peppar

Hacka löken fint och bryn den sedan i en stekpanna. Koka upp vatten och den frysta spenaten. Tillsätt buljongen, creme fraichen och löken i soppan. Smaka av med salt och mycket svartpeppar. Låt soppan koka i cirka 10 min och avsluta med redningen så att soppan får en fastare konsistens.

Jag serverade soppan med en klick creme fraiche. Andra alternativ är tex med gravad lax eller varför inte prova med den klassiska ägghalvan?




söndag, söndag...

Har nu äntligen kommit hem från en tur till pajala. Tre dagar spenderades med familjen i de norrländska skogarna och trots att vistelsen främst bestod av vårstädning var det en mysig helg. Tyvärr hade vi inget internet och därav blev det ingen uppdattering här. Kanske inte det bästa för en nystartad blogg, men jag har som sagt pajala att skylla och det kommer trots allt inte dröja lika länge till nästa inlägg!

Dagens recept blir ingen söndagsstek, men däremot bluder jag på en underbar pizza! Ville njuta lite mer av helgens läckerheter och varför då inte avsluta på topp? Inte det nyttigaste, men fantastiskt gott och trotsallt är det ju fortfarande helg...!!



Recept till 2 stora pizzor

Pizzadeg:

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
6 dl vetemjöl
1 msk olja
1 tsk salt

Tomatsås:

1 burk krossade tomater
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk socker
Oregano
Salt & peppar

Fyllning:

1 burk champinjoner
1 rödlök
Lufttorkad skinka
Ruccola
ädelost
Riven ost

Blanda jästen med det ljummna vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna till degen och knåda till en fin massa. Låt jäsa övertäckt i 30-40 min.

Medan degen jäser görs tomatsåsen. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och smaka av med salt, peppar och oregano. Låt såsen koka i 5-10 min.

När degen har jäst delas den på hälften och kavlas sedan ut på 2 smorda ugnsplåtar. Bred ut tomatsåsen och stö sedan över osten. Tillsätt fyllningen och grädda därefter pizzan i mitten av ugnen på 250 grader i 10-15 min. Pizzan är klar när den fått en fin gyllene färg. Avsluta med att strö ruccola över den nygräddade pizzan.

Grönt med smak av marshmallows




Från en alldeles för maffig måndagsmiddag blev gårdagens mat istället något i det enklaste slaget. För både ekonomin och även hällsans skull blev det ett ihopkok av vad som fanns hemma och resultatet blev en sallad. En underbar sallad! Det är absolut en favorit, du kan variera dem till det oändliga och det blir nästan aldrig onyttigt! Själv gjorde jag en kycklingsallad med pasta och såsen blev en mild senapsdressing. Gott, fräscht och inte minst: sommrigt!

Sallad:

Kyckling
Ruccola
Tomat
Svamp
Fetaost
Rödlök
Pasta

Dressing:

Creme fraiche, lätt
Dijonsenap
Vitlök
Honung
Lagrad ost, fin riven
Salt & peppar

Tillsätt alla ingredienser efter smak och blanda väl. Ett tips är att göra såsen en liten stund i förväg så att alla smaker verkligen får dras in och komma fram. Jätte enkelt och gott :)





Gårdagskvällen avslutades med tisdagsmys med vännerna. Planen var att vi skulle ut i naturen och grilla marshmallows, med så blev inte fallet. Istället blev det kaffe med kallla marshmallows innomhus. Funkade bra det med, men jag vågar nog påstå att varma marshmallows är så mycket godare....

Dubbel premiär!

Nu har jag äntligen lyckats skapa denna länge omtalade blogg, en kombination av lathet och en lägenhet utan internet har lett till att den tyvärr inte gjordes förrän idag. Som namnet kan avslöja är detta en blogg som i första hand är inriktad på mat, fast självklart kommer jag även väva in en hel del annat i den också! Varför just mat är en lång historia, men det kan ju ha något att göra med mitt rellativt stora matintresse...? Med den här bloggen hoppas jag att fler ska se att matlagning faktiskt kan vara både enkelt och roligt. Du behöver trotsallt inte vara en 50-talets hemmafru för att kunna stå i köket!

Det är inte bara min blogg som är ny för dagen, utan vi passade även på att inviga våran nymurade utegrill. Med andra ord firade vi dubbelt och när det är premiär måste man självklart lyxa till det. Så trots att det bara är måndag bjöd vi in på storkok! Dagen till ära var det strålande sol och vårkänlorna blev ett faktum när grillen tändes. På menyn var det helgrillad fläskfilé fylld med fetaost, körsbärstomater och basilika. Detta serverades med klyftpotatis, en chevrecremé och en grekisksallad på ruccola. Med andra ord väldigt smarrigt och kvällen blev en succé!




Fylld fläskfilé

Marinerad fläskfilé
Fetaost
Körsbärstomater
Basilika, färsk eller fryst
Flingsalt
Peppar

Skär ett djupt jack längst hela fläskfilen och tryck försiktigt ner fyllningen med fetaost, tomater och basilika.  Linda sedan ett snöre runt filén så att den håller ihop. Detta kan vara lite knepigt eftersom fyllningen har en förmåga att vilja pressa sig ut, men med lite tålamod får fläskfilén tillslut sin rätta form!

Grilla den hela filén tills köttet har blivit ordentligt genomstekt och fått en fin grillyta. Det enklaste är att grilla den under ett lock. Självklart går det även utan, men då måste man plussa på grilltiden något.

Låt köttet vila i cirka 10 min innan man skivar upp det och serverar.


Chevrecremé

Det här är verligen en supergod sås som passar lika bra till kött eller fågel. Den är absolut ett måste att prova!

ca 150 g chevreost
2 dl creme fraiche
1 tsk honung
salt
peppar

Fin hacka osten och blanda den sedan med creme fraichen. Rör om tills ostbitarna är ordentligt utblandade och det har blivit en fin creme. Tillsätt därefter honungen. Salta och peppra efter smak.




Ps: Ni får ursäkta att mina matbilder kanske inte blir de bästa. Amatör fotografier på mat brukar inte se särskilt aptitliga ut, men ni får helt enkelt lita på mina ord och hoppas att jag i vart fall har någorlunda smaklökar...

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0