Hemmagjord müssli och en kasslerlåda





Hade egentligen tänkt blogga igår, men kvällen blev sen och efter att ha sett paranormal activity var jag inte speciellt lockad av att sitta själv i mörkret....

Istället skrivs det idag och eftersom det var några dagar sedan sist bjuds det på två recept! Först blir det den hemmagjorda müsslin men även tisdagens kasslerlåda är värd att nämnas. Den var så god! Dessutom kommer receptet ursprungligen från Martins farmor och som uttrycket lyder: gammal är vis och innebär inte det att man även besitter kunskapen att lyckas i köket?

Även müsslin har sina speciella familjeband och från början var det min faster som gjorde den. Inte långt senare anammade min pappa seden och nu hör den till vardagen hos familjen Karlenius.
Müsslin är väldigt enkel att göra och den är inte heller speciellt tidskrävande. Däremot är ingredienserna lite dyrare, men de räcker till flera satser och i slutändan blir det trotsallt billigare än köpes.

Müssli
5 dl havregryn
2 dl sesamfrön
1,5 dl linfrön
3 dl solrosfrön
3 dl grovhackad sötmandel
1-2 dl flytande honung
1 dl majsolja

Rör samman alla ingredienser och fördela blandningen på en ugnsplåt. Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.

Tag ut plåten och häll müsslin på ett bakplåtspapper. Rör om försiktigt och dela sedan de större bitarna. Låt kallna. Müsslin är jätte god redan som den är, men man kan även tillsätta tex torkadfrukt och göra sin egna favoritblandning!



Kasslerlådan är väldigt enkel att göra och den sköter sig nästan helt själv i ugnen. Dessutom kan den varieras och champinjoner och paprika är exempel som passar utmärkt i. Vill man ha en nyttigare variant kan grädden halveras och istället drygar man ut såsen med mjölk.

Farmor Wäpplings kasslerlåda:
4 pers

400g kassler
2-3 äpplen eller en burk ananas
1 gul lök
3 dl matlagningsgrädde
2 msk franska örter
2 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
salt & peppar

Hacka löken och lägg den i botten på en ugnssäker form med höga kanter. Skala äpplet och ta bort kärnhuset. Skiva det sedan i ringar och fördela den över löken. Skiva kasslern och lägg den överst i formen.

Blanda samman grädden, dijonsenapen, örterna och de presseda vitlöksklyftorna. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kasslerlådan och grädda den sedan i 20-30 minuter på 200 grader.

Servera med ris eller potatis!



Kommentarer
Postat av: agneta

Mmm...müsslin måste testas, den verkar jättegod. Kasslerlådan blir också bra om man byter ut matlagningsgrädden mot lättcremefraiche.Jag minns att Martin och Viktor, som hungriga tonåringar, tömde en hel långpanna...så den gången rök mina lunchlådor!!!

2010-05-28 @ 20:29:29
Postat av: Josefin

ååh... farmors kasslerlåda... jag kommer ihåg att det var sjukt gott när man var liten... man blir som lite nostalgisk! kram

2010-06-02 @ 19:05:47
URL: http://josefinwb.blogspot.com/
Postat av: Anne

Musslin kan jag verkligen rekommender!

2010-06-07 @ 22:57:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0